Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи се завърна в родния си град Мингора

...
Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи се завърна в родния си град Мингора
Коментари Харесай

Малала Юсафзай посети родния си град

Нобеловият лауреат Малала Юсафзаи се завърна в родния си град Мингора в Пакистан за първи път откакто бе простреляна от талибаните през 2012 година, оповестява Военновъздушни сили. 

Юсафзай и нейните родители се приземиха с боен хеликоптер в кадетско учебно заведение покрай град Суат Валей в северозападен Пакистан тази заран, където по -късно тя приказва пред учениците.

От съображения за сигурност до последно не беше ясно, дали тя ще посети дома си. Заради сигурността й визитата в Мингора не беше публично планувано, само че се очакваше, откакто сигурността в региона бе доста увеличена през последните дни. Пътищата в града също бяха блокирани от рано сутринта.

При завръщането си в страната, Малала сподели, че това е " най-щастливият ден в живота " й. Нейното изненадващо посещаване бе посрещнато както с доста благосклонности и наслада от огромна част от пакситанците, така също и с рецензии от страна на фундаменталистите, които я виждат като сътрудник на западното въздействие, показва The Guardian.

Пътуването й до Пакистан се чака да продължи четири дни. Длъжностни лица от организацията " Малала Фонд " също пътуват с нея.

Юсафзаи, която в този момент живее в Обединеното кралство, беше убита в главата, до момента в който водеше кампания за правото на образованието на дамите в родината си, когато е едвам на 14 години. Две години по-късно, през 2014 година, на 17-годишна възраст, Малала стана най-младата носителка на Нобелова премия.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР